Gisteren had ik een "Ik word wakker en ga heel de dag koken" dag.
De dagen worden korter en kouder, dus wou ik enkele zoete zondes maken. En als het kouder wordt, dan krijg ik ook steeds zin in hutsepot. Zo geschiedde... .
Op het menu stonden:
1) Chocolade Cookies (vegan, gluten- & lactosevrij)
2) Hutsepot à la Maarten
3) M'n Purple Fantasy (ook vegan, gluten- & lactosevrij) :-)
Here we go!
1) Chocolade Cookies
Ingrediënten:
*130 gram amandelbloem
*100 gram hazelnootpoeder
*40 gram kokosbloesemsuiker (doordat ik hazelnootpoeder gebruik, is er veel minder suiker nodig)
*20 gram arrowrootpoeder
*1/2 theelepel bakpoeder
*snuifje zout
*60ml water
*3 grote eetlepels kokosnoot olie (laten smelten)
*chocoladeparels naar keuze (ik gebruik donkere chocolade en heb zo'n 40 gram gebruikt)
De dagen worden korter en kouder, dus wou ik enkele zoete zondes maken. En als het kouder wordt, dan krijg ik ook steeds zin in hutsepot. Zo geschiedde... .
Op het menu stonden:
1) Chocolade Cookies (vegan, gluten- & lactosevrij)
2) Hutsepot à la Maarten
3) M'n Purple Fantasy (ook vegan, gluten- & lactosevrij) :-)
Here we go!
1) Chocolade Cookies
Ingrediënten:
*130 gram amandelbloem
*100 gram hazelnootpoeder
*40 gram kokosbloesemsuiker (doordat ik hazelnootpoeder gebruik, is er veel minder suiker nodig)
*20 gram arrowrootpoeder
*1/2 theelepel bakpoeder
*snuifje zout
*60ml water
*3 grote eetlepels kokosnoot olie (laten smelten)
*chocoladeparels naar keuze (ik gebruik donkere chocolade en heb zo'n 40 gram gebruikt)
Werkwijze:
*Verwarm de oven op zo'n 190 graden. Leg een vel bakpapier op de plaat en zet aan de kant.
*Meng alle droge ingrediënten in een grote kom (hou de chocolade aan de kant). Vermeng daarna de vloeibare ingrediënten onder je droge. Als alles mooi gemengd is, mag je de chocoladeparels toevoegen. Als het beslag net te droog is, dan kan je steeds een eetlepel water toevoegen.
*Verwarm de oven op zo'n 190 graden. Leg een vel bakpapier op de plaat en zet aan de kant.
*Meng alle droge ingrediënten in een grote kom (hou de chocolade aan de kant). Vermeng daarna de vloeibare ingrediënten onder je droge. Als alles mooi gemengd is, mag je de chocoladeparels toevoegen. Als het beslag net te droog is, dan kan je steeds een eetlepel water toevoegen.
*Schep het deeg op het vel bakpapier en plaats 10-15 min in de oven (hou het in de gaten). De koekjes zouden goudbruin moeten zijn. Haal uit de oven en laat afkoelen (eerst laten afkoelen en dan pas aankomen, anders kunnen ze uit elkaar vallen).
2) Hutsepot à la Maarten
Ingrediënten:
Bouillon:
*1 prei
*1 ui
*2 wortels
*2 teentjes look (ik heb m'n zelf opgelegde look genomen, omdat er meer smaak in zit)
*stuk soepvlees (als vegetariër kan je dit uiteraard gewoon weglaten)
*kruidenbuidel in een theefilter (tijm, rozemarijn, laurier, salie, zwarte peper en zout)
Hutsepot zelf:
*2 preistelen
*2 uien
*5 wortels
*3 teentjes look
*5 rapen
*300 gram spruitjes
*1/2 savooikool
*1/2 witte kool
*veel peper
*3 eetlepels mosterd
*voor de mensen die vlees eten: je kan spek, soepvlees, kotelet, ... toevoegen
Werkwijze:
Bouillon:
*Gooi alle ingrediënten in grote stukken in de soupmaker en voeg water toe (tot de limiet van jouw toestel), NIET laten mixen ;-) Bij mij staat hij steeds op het programma: Soep met stukjes
Ingrediënten:
Bouillon:
*1 prei
*1 ui
*2 wortels
*2 teentjes look (ik heb m'n zelf opgelegde look genomen, omdat er meer smaak in zit)
*stuk soepvlees (als vegetariër kan je dit uiteraard gewoon weglaten)
*kruidenbuidel in een theefilter (tijm, rozemarijn, laurier, salie, zwarte peper en zout)
Hutsepot zelf:
*2 preistelen
*2 uien
*5 wortels
*3 teentjes look
*5 rapen
*300 gram spruitjes
*1/2 savooikool
*1/2 witte kool
*veel peper
*3 eetlepels mosterd
*voor de mensen die vlees eten: je kan spek, soepvlees, kotelet, ... toevoegen
Werkwijze:
Bouillon:
*Gooi alle ingrediënten in grote stukken in de soupmaker en voeg water toe (tot de limiet van jouw toestel), NIET laten mixen ;-) Bij mij staat hij steeds op het programma: Soep met stukjes
Hutsepot:
*Snij alle groenten in grote stukken en leg alles in een grote pot, voeg de bouillon en mosterd toe en laat het eerste half uur alles pruttelen met deksel, nadien haal ik het deksel eraf en laat ik het vocht wat meer verdampen. Heb je te weinig vocht, voeg dan water toe.
*Als je vlees gebruikt, leg dit dan bovenop je hutsepot voor het eerste half uur en nadien kan je het mengen in de pot.
*Snij alle groenten in grote stukken en leg alles in een grote pot, voeg de bouillon en mosterd toe en laat het eerste half uur alles pruttelen met deksel, nadien haal ik het deksel eraf en laat ik het vocht wat meer verdampen. Heb je te weinig vocht, voeg dan water toe.
*Als je vlees gebruikt, leg dit dan bovenop je hutsepot voor het eerste half uur en nadien kan je het mengen in de pot.
3) M'n Purple Fantasy
Ingrediënten:
Bodem:
*290 gram glutenvrije bloem (ik heb 3 soorten gemengd: boekwijt, havermeel en amandelmeel)
*30 gram arrowroot
*1 grote eetlepel agar agar
*2 eetlepels esdoornsiroop
*snuifje zout
*150 gram kokosolie (smelten)
*5 eetlepels natuurlijke kleurstof (als je een kleur wil natuurlijk) => Ik heb 4 soorten gemengd (rode bietenpoeder, roze pitayapoeder, paarse wortelpoeder en paarse zoete aardappelpoeder)
*6-7 eetlepels koud water
Vulling:
*500 gram rode vruchten (ikzelf heb 250 gram blauwe bessen gebruikt en 250 gram rode vruchtenmengeling), de mijne komen uit de diepvries => ik vind dat deze meer vocht loslaten tijdens het opwarmen en dus ook zoeter zijn => minder suiker nodig
*30 gram arrowroot
*10 gram agar agar
*sap van 1 citroen
Werkwijze:
Vulling:
*Verwarm de oven op 190 graden
*Meng de ingrediënten voor de vulling in een ovenschaal en laat 20 min in de oven (hal ze er nadien uit en laat even afkoelen)
Ingrediënten:
Bodem:
*290 gram glutenvrije bloem (ik heb 3 soorten gemengd: boekwijt, havermeel en amandelmeel)
*30 gram arrowroot
*1 grote eetlepel agar agar
*2 eetlepels esdoornsiroop
*snuifje zout
*150 gram kokosolie (smelten)
*5 eetlepels natuurlijke kleurstof (als je een kleur wil natuurlijk) => Ik heb 4 soorten gemengd (rode bietenpoeder, roze pitayapoeder, paarse wortelpoeder en paarse zoete aardappelpoeder)
*6-7 eetlepels koud water
Vulling:
*500 gram rode vruchten (ikzelf heb 250 gram blauwe bessen gebruikt en 250 gram rode vruchtenmengeling), de mijne komen uit de diepvries => ik vind dat deze meer vocht loslaten tijdens het opwarmen en dus ook zoeter zijn => minder suiker nodig
*30 gram arrowroot
*10 gram agar agar
*sap van 1 citroen
Werkwijze:
Vulling:
*Verwarm de oven op 190 graden
*Meng de ingrediënten voor de vulling in een ovenschaal en laat 20 min in de oven (hal ze er nadien uit en laat even afkoelen)
Bodem:
*Meng alle droge ingrediënten (behalve de kleurstof) in een grote kom en giet daarover de vloeibaar geworden kokosolie.
*Meng alle droge ingrediënten (behalve de kleurstof) in een grote kom en giet daarover de vloeibaar geworden kokosolie.
*Meng de kleurstof met 3 eetlepels koud water, als alles mooi gemengd is dan meng je het onder je deeg samen met de esoornsiroop.
*Voeg lepel per lepel je koude water toe, totdat het deeg een mooie bal wordt.
*Kneed enkele keren zodat de kleurstof mooi verspreid is.
*Haal het uit de kom, plaats op bakpapier en rol het mooi uit tot 1 platte schijf (bodem) en 1 kleinere platte schijf (bovenkant)
*Plaats het deeg een 30 min in de koelkast.
*Verwarm de oven voor op 190 graden.
*Gebruik een diepe bakplaat (omdat we met vulling werken) en leg de grootste schijf voorzichtig in de bakplaat. Maak dat de randen tot de bovenkant van je bakplaat komen.
*Vul de plaat met de bessenvulling en plooi de randen van het deeg iets naar binnen.
*Snijd de 2e schijf in repen en leg deze in kruisverband over de vulling.
*Plaats 45-60min in de oven (zodat de vulling lichtjes pruttelt)
*Als je merkt dat de korst te bruin wordt, leg er dan zilverpapier over.
*Haal uit de oven nen laat afkoelen. Persoonlijk vind ik deze het lekkerst als je ze een nachtje laat staan => dan stijft de vulling ook mooi op.
*Haal het uit de kom, plaats op bakpapier en rol het mooi uit tot 1 platte schijf (bodem) en 1 kleinere platte schijf (bovenkant)
*Plaats het deeg een 30 min in de koelkast.
*Verwarm de oven voor op 190 graden.
*Gebruik een diepe bakplaat (omdat we met vulling werken) en leg de grootste schijf voorzichtig in de bakplaat. Maak dat de randen tot de bovenkant van je bakplaat komen.
*Vul de plaat met de bessenvulling en plooi de randen van het deeg iets naar binnen.
*Snijd de 2e schijf in repen en leg deze in kruisverband over de vulling.
*Plaats 45-60min in de oven (zodat de vulling lichtjes pruttelt)
*Als je merkt dat de korst te bruin wordt, leg er dan zilverpapier over.
*Haal uit de oven nen laat afkoelen. Persoonlijk vind ik deze het lekkerst als je ze een nachtje laat staan => dan stijft de vulling ook mooi op.